Cauta:
  News  Industrie  Ong social  Social  Media  Imobiliare  Tehnologie  Industrie turism  It  Industrie evenimente mediu  

©21-Nov-2019

constructii  Indicele imobiliarero preturile constructii

Raportat la valoarea inregistrata la sfarsitul anului trecut, pretul actual este cu 3. 3% mai mare. Este calculat zilnic in baza ofertelor introduse in ultimele 30 zile fata de ziua de raportare. Comparand valoarea lunii martie cu cea inregistrata la inceputul trimestrului, 1. 315 euro/mp de suprafata utila, obtinem o scadere de doar 1. 3%. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, diferenta este totusi una semnficativa: -12. 1%. Pe de alta parte, apartamentele cu o camera s-au scumpit cu 0. 4% in acest interval, chiar daca in ultimele treizeci de zile, pretul pe metru patrat cerut pentru aceasta categorie imobiliara s-a redus cu 4%, de la 1. 113 euro/mp in februarie, pana la 1. 068 euro/mp in martie.

Constanta: apartamentele noi, mai scumpe, dar inca departe de valoarea inregistrata acum un an

Apartamentele din Constanta s-au ieftinit per ansamblu cu aproape 2% in primul trimestru al anului; in martie, Indicele imobiliare. ro pentru Constanta a inregistrat valoarea de 1. 035 euro/mp util, in comparatie cu valoarea lunii ianuarie care era de 1. 053 euro/mp de suprafata utila. Ramane de vazut daca aceste preturi vor fi validate de cumparatori sau daca, dimpotriva, trendul de scadere se va relua si vom asista la noi minime in 2010 », sustine Adrian Erimescu, directorul general imobiliare. ro.

Bucuresti: preturi mai mari la apartamentele noi
In Capitala, valoarea Indicelui imobiliare. ro pentru ultima luna a primului trimestru este in usoara scadere, -0. 2%, fata de luna februarie, ajungand la valoarea de 1. 298 euro/mp. Acesta a scazut cu 0. 9% in ultima luna, de la 1. 057 euro/mp (valoare inregistrata in luna februarie), pana la 1. 047 euro/mp (valoare atinsa sa sfarsitul primului trimestru). Apartamentele vechi cu trei s-au scumpit usor fata de sfarsitul anului trecut, chiar daca in ultima luna pretul acestora s-a redus cu 0. 6%. Indicele este calculat zilnic in baza ofertelor introduse in ultimele 7 zile fata de ziua de raportare, la nivel national si ia in calcul, in medie, 22. 000 de oferte publicate lunar in 41 de judete.
Indicele imobiliare. ro la nivel de orase reprezinta pretul exprimat in euro pe metru patrat de suprafata utila al apartamentelor de vanzare situate in blocuri de apartamente cu destinatie rezidentiala in fiecare oras analizat, pe baza anunturilor publicate pe www. imobiliare. ro de catre agentii imobiliare si proprietari. Toate acestea indica faptul ca segmentul rezidential din Cluj-Napoca nu si-a regasit inca stabilitatea. Astfel, pretul cerut pentru apartamentele cu o camera a crescut cu 1. 2% in luna martie, in timp ce pretul apartamentelor vechi cu patru camere a scazut cu -1. 1%. Pretul apartamentelor noi a inregistrat o crestere de 3. 1% in luna martie, in timp ce pretul apartamentelor situate in blocurile vechi a ramas aproape neschimbat, +0. 1% in luna martie, fata de luna februarie.

Apartamentele din blocurile vechi din Constanta s-au ieftinit per ansamblu, in primul trimestru al anului, insa ritmul de a fost diferit de la o categorie la alta. Totodata, valoarea curenta este cu 5. 1% mai mare decat cea inregistrata in luna martie 2009. Pe de alta parte, apartamentele cu patru camere inregistreaza in continuare cel mai mic pret pe metru patrat, 859 euro, ceea ce reflecta un nivel al cererii mai scazut pentru aceasta categorie.

Metodologie
Indicele imobiliare. ro reprezinta pretul exprimat in euro pe metru patrat de suprafata utila al apartamentelor de vanzare situate in blocuri de apartamente, cu destinatie rezidentiala, pe baza anunturilor publicate pe www. imobiliare. ro de catre agentiile imobiliare si proprietari. Cu exceptia apartamentelor cu patru camere a caror pret a scazut cu 4. 5% in primul trimestru, toate celelalte categorii afiseaza la sfarsitul trimestrului 1 valori mai mari fata de sfarsitul anului trecut.

Pretul apartamentelor vechi din Capitala a evoluat diferit fata de cele noi, valoarea Indicelui imobiliare. ro inregistrand scaderi la toate categoriile in luna martie. Trimestrul a inceput in forta, evolutia inregistrata in ianuarie preconizand un an interesant pentru segmentul rezidential. In ceea ce priveste evolutia la trei luni, pretul apartamentelor cu o camera a crescut cu 3. 8%, in timp ce pretul celor cu patru camere a scazut cu aproape 5%. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, valoarea medie actuala este cu 19. 5% mai mica, Constanta fiind unul dintre orasele cu cea mai mare diferenta de pret in acest sens. La sfarsitul primului trimestrul, Indicele imobiliare. ro indica valoarea de 1. 037 euro/mp util pentru apartamentele din Cluj-Napoca. Spre deosebire de inceputul anului, diferenta dintre pretul solicitat pentru apartamentele noi si cel solicitat pentru apartamentele situate in blocurile construite inainte de 1990, s-a accentuat. Astfel, Indicele imobiliare. ro indica o valoare de 1. 021 euro /mp in cazul apartamentelor noi, fata de 952 euro/mp pentru apartamentele vechi. Apartamentele cu doua camere s-au ieftinit in primul trimestru cu 1. 4%, in ciuda unei cresteri de 0. 8% inregistrata in ultima luna.

Iasi: cresterile de pret din ultimul timp confirmate de evolutia lunii martie
Puternic afectata de criza, piata imobiliara din Iasi da semne clare de revigorare, evolutia lunii martie confirmand cresterile de pret inregistrate pe parcursul primului trimestru. Astfel, Indicele imobiliare. ro pentru Iasi indica, la sfarsitul lunii martie, valoarea de 942 euro/mp de suprafata utila, in crestere cu 0. 7% fata de luna februarie, respectiv 2. 1% fata de luna ianuarie. Surprinzatoare este evolutia preturilor apartamentelor vechi mari cu trei si patru camere a caror pret desi a scazut in luna martie, se mentine mai ridicat cu 1. 7%, respectiv 0. 8% fata de valoarea inregistrata la sfarsitul anului trecut.

Brasov: batalia se da pe apartamentele mici
In Brasov, conform Indicelui imobiliare. ro, la sfarsitul primului trimestru, pretul mediu cerut pentru apartamente are o valoare de 952 euro/mp de suprafata utila, cu -0. 2% mai mica decat valoarea inregistrata la sfarsitul lunii februarie, insa cu 0. 2% mai mare fata de valoare inregistrata la sfarsitul anului trecut. Cea mai interesanta dinamica au avut-o apartamentele cu doua si trei camere a caror pret a crescut in martie cu 4. 9%, respectiv 4. 1% fata de luna februarie. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile sunt cu 11. 9% mai mici. In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul mediu cerut a ajuns la sfarsitul lunii martie la 947 euro/mp, in scadere cu 0. 4% fata de luna precedenta.

Apartamentele vechi au evoluat diferit in functie de numarul camerelor. Apartamentele vechi cu doua camere s-au ieftinit cel mai mult in intervalul analizat, valoarea acestora reducandu-se cu 1. 8%. In comparatie cu prima luna a anului, pretul mediu inregistrat la sfarsitul intervalului analizat este mai ridicat in cazul ambelor categorii: +2. 4% in cazul apartamentelor noi, respectiv +2. 3% in cazul celor vechi.

La sfarsitul primului trimestru, pretul apartamentelor vechi a revenit peste pragul psihologic de 900 euro atingand valoarea de 913 euro in luna martie. Pretul mediu pe metru patrat de suprafata utila, conform Indicelui imobiliare. ro, a ajuns in luna martie la valoarea de 961 euro/mp, valoare cu 0. 7% mai mica decat cea inregistrata in luna februarie, insa cu 0. 8% mai ridicata decat cea din luna ianuarie. Evolutia celor doua tipuri de apartamente a fost relativ diferita pe parcursul ultimei luni a primului trimestru. Diferenta dintre pretul apartamentelor noi si a celor vechi se mentine ridicata: 1. 022 euro/mp de suprafata utila in cazul apartamentelor noi, fata de 913 euro/mp de suprafata utila pentru apartamentele vechi. Interesanta este evolutia apartamentelor cu doua camere care s-au scumpit cu 2. 9% in intervalul analizat. Februarie, insa, nu a adus foarte multe lucruri noi, piata fiind mai degraba in asteptare in contextul pregatirii cadrului pentru Prima Casa 2. Dupa scaderile din prima luna a anului care au confirmat previziunile specialistilor, preturile au revenit in martie fiind foarte aproape de nivelul inregistrat la sfarsitul anului trecut. Fata de aceeasi perioada a anului trecut cand pentru un metru patrat de suprafata utila, agentiile imobiliare si dezvoltatorii cereau 1. 323 euro, se inregistreaza o diferenta de doar 8. 5%.
Desi primul trimestru este in general cunoscut ca fiind unul cu o activitate moderata, in care majoritatea jucatorilor au tendinta sa fie mai degraba pasivi, iata ca dupa un an 2009 foarte dificil, 2010 a inceput in forta, inceputul de an fiind dinamic prin prisma evolutiei preturilor. « Evolutia preturilor la apartamente in primul trimestru a fost oscilanta si foarte dinamica. Valoarea maxima a primului trimestru, 1. 017 euro/mp util, a fost atinsa in ianuarie, iar cea minima, 994 euro/mp util, in luna februarie. Diferenta dintre valorile medii ale preturilor apartamentelor vechi si a celor noi a crescut spre sfarsitul intervalului, chiar daca in luna ianuarie,aceste valori erau foarte apropiate: 1. 052 euro/mp pentru apartamentele vechi, fata de 1. 054 euro/mp pentru cele noi. Evolutia celor doua categorii imobiliare a fost diferita: la sfarsitul primului trimestru, pretul cerut de dezvoltatori pentru apartamentele noi a fost cu 5. 4% mai ridicat decat cel inregistrat in luna ianuarie, in timp ce oscilatiile inregistrate in cazul apartamentelor vechi au fost practic nesemnificative, 952 euro/mp in luna martie, fata de 954 euro/mp in luna ianuarie.

In Timisoara, pretul cerut de agentiile imobiliare si proprietari pentru un metru patrat de suprafata utila la apartamentele vechi nu a avut o evolutie spectaculoasa in primul trimestrul al anului. Nici pretul apartamentelor vechi nu a ramas neschimbat. Se pare ca in continuare, pentru brasoveni, cele mai atractive raman apartamentele mici.

Cluj-Napoca: evolutie spectaculoasa la apartamentele noi
Cluj-Napoca ramane unul din cele mai interesante orase din tara din punctul de vedere al evolutiei preturilor apartamentelor. Portalul a depasit de curand pragul de 16 000 de vizitatori unici pe zi si cuprinde cea mai mare baza de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel national.
Cel mai mult s-au ieftinit apartamentele cu trei camere, -5. 3% fata de valoarea inregistrata la sfarsitul anului trecut, iar cea mai mica rata de ieftinire au avut-o apartamentele cu o camera: -0. 5%. Scaderea este datorata evolutiei apartamentelor vechi care, spre deosebire de cele noi, s-au ieftinit constant in acest interval.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele din ansamblurile rezidentiale noi din Bucuresti a trecut din nou peste pragul de 1. 500 euro, ajungand la valoarea de 1. 506 euro/mp de suprafata utila la sfarsitul primului trimestru, ceea ce reprezinta o crestere de 3,5% fata luna precedenta, respectiv 3% fata de valoarea inregistrata la inceputul lunii ianuarie, 1. 461 euro/mp. www. imobiliare. ro, prezinta, pe baza Indicelui imobiliare. ro, dinamica preturilor inregistrata in primul trimestru al anului 2010, la apartamentele vechi si noi scoase la vanzare pe principalul portal imobiliar din Romania. In primul trimestru, cel mai mult s-au ieftinit apartamentele vechi cu doua si trei camere: -3. 1%, respectiv -3. 6%. Situatia pe fiecare oras si categorie imobiliara in parte este prezentata in continuare.

Cuprins:

Scaderile de la inceputul anului, recuperate in luna martie pag 2

Bucuresti: preturi mai mari la apartamentele noi pag 3
Brasov: batalia se da pe apartamentele mici pag 5
Cluj-Napoca: evolutie spectaculoasa la apartamentele noi pag 7
Constanta: apartamentele noi, mai scumpe, dar inca departe de valoarea inregistrata acum un an pag 9
Iasi: cresterile de pret din ultimul timp confirmate de evolutia lunii martie pag 11
Timisoara: pretul apartamentelor noi - in crestere cu 5. 4% pag 13
Metodologie pag 15

Scaderile de la inceputul anului, recuperate in luna martie
Dupa o scadere considerabila in prima jumatate a trimestrului 1, Indicele imobiliare. ro pentru luna februarie prezentand o valoare de 1. 200 euro/mp de suprafata utila, preturile solicitate pentru apartamente au inceput sa creasca astfel incat, valoarea inregistrata la sfarsitul primului trimestru este foarte apropiata de cea a lunii ianuarie (1. 211 euro/mp in luna martie, fata de 1. 213 euro/mp in luna ianuarie). Apartamentele cu trei camere prezinta un pret mediu de 900 euro/mp util in luna martie, cu 1. 2% mai mare decat pretul inregistrat in februarie, respectiv cu 1. 4% mai mult decat valoarea inregistrata la sfarsitul anului trecut.

Timisoara: pretul apartamentelor noi - in crestere cu 5. 4%
Primul trimestru al anului a adus modificari de preturi si pe piata imobiliara din Timisoara. In prezent, pretul mediu solicitat pentru apartamentele noi din Constanta este de 1. 058 euro/mp util, respectiv 1. 031 euro/mp util pentru cele vechi. Astfel, valoarea inregistrata la sfarsitul lunii martie este cu 2. 6% mai ridicata decat cea a lunii februarie (1. 011 euro/mp util pentru luna februarie), respectiv cu 4. 3% mai ridicata decat valoarea lunii ianuarie (994 euro/mp pentru luna ianuarie). Per ansamblu, pe parcursul primului trimestru, pretul mediu al apartamentelor vechi a scazut cu 2. 2%, ajungand la finalul intervalului la valoarea de 1. 241 euro/mp util. Totusi, anumite tendinte atrag atentia. Totusi, fata de prima luna a anului, valoarea actuala este cu 1. 4% mai ridicata.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite inainte de 1990, conform Indicelui imobiliare. ro, a ajuns la sfarsitul lui martie la valoarea de 1. 047 euro/mp util. Desi pretul solicitat pentru apartamentele noi se mentine sub cel al apartamentelor vechi din oras, aceasta categorie imobiliara a avut o evolutie spectaculoasa pe tot parcursul primului trimestru. La nivel de orase, Indicele imobiliare. ro este disponibil pentru: Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi si Timisoara.
Pentru a oferi o estimare cat mai precisa, Indicele imobiliare. ro are la baza un algoritm de calcul care permite eliminarea ofertelor nereprezentative din piata prin: identificarea si eliminarea ofertelor duplicat si a celor cu preturi sau suprafete gresite, respectiv stabilirea ponderilor apartamentelor noi/vechi, respectiv a celor cu una, doua, trei, patru sau mai multe camere.

Despre imobiliare. ro:
Lansat in ianuarie 2000, www. imobiliare. ro este primul si cel mai accesat portal imobiliar din Romania. Pretul apartamentelor cu o camera a scazut in ultima luna cu 2. 5%, chiar daca fata de sfarsitul anului trecut, valoarea inregistrata in prezent este cu 0. 8% mai mare. Apartamentele noi s-au scumpit in ultima luna cu 1,6%, pretul mediu crescand de la 994 euro/mp la 1. 010 euro/mp. Cea mai mica valoare a fost inregistrata, in ianuarie, 944 euro/mp util, in timp ce valoarea maxima a fost atinsa in luna februarie, 954 euro/mp util. Oscilatiile se mentin de la o luna la alta, iar preturile sunt considerabil mai dinamice decat in celelalte orase mari. Daca in luna ianuarie pretul mediu cerut pentru apartamentele noi era de 887 euro/mp, acesta a crescut la 892 euro/mp in februarie, pentru ca in martie sa treaca pragul de 1. 000 euro, ajungand la 1. 011 euro/mp. Cu un pret mediu de 952 euro/mp util, apartamentele cu o camera raman in continuare cele mai scumpe. Luna martie a venit in general cu cresteri de preturi la aproape toate categoriile imobiliare, astfel incat, in multe cazuri preturile inregistrate la sfarsitul trimestrului 1 au revenit la acelasi nivel sau au depasit chiar valorile de la sfarsitul anului trecut.

 
constructii constructii

Alte articole


Articole 'Fresh'


Articole 'populare'

Invitatie eveniment de lansare

Evenimentul va avea loc marti, 25 noiembrie a


 
 

 trebuie sa te conectezi mai intai

 
 

 |Fotograf nunta|Fotograf botez|CONSTRUCTII - 2019 - reportaj.com